Oorsprong van het MIG-lassen
MIG-lassen is een gangbare vorm van lassen, welke uitsluitend wordt toegepast bij het lassen van hoog-gelegeerde staalsoorten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan aluminium, koper en nikkel. Over het algemeen wordt wanneer wij spreken over MIG-lassen gerefereerd naar het lassen van aluminium. MIG-lassen wordt vaak in één adem genoemd met MAG-lassen (je zult vaak mensen horen spreken over ‘MIG/MAG’), en niet voor niets! Er zijn erg veel overeenkomsten tussen de twee lasprocessen en er wordt gebruik gemaakt van vergelijkbare apparatuur. Het fundamentele verschil zit hem in het beschermgas dat wordt gebruikt om het ‘smeltbad’ schoon te houden. Bij MIG-lassen maken we gebruik van een inert gas, daar waar we bij MAG-lassen actieve gassen gebruiken. De afkorting MIG staat voor Metal Inert Gas, maar in de laswereld kan dit proces ook worden aangeduid met GMAW of proces 131. Tijdens het theoretische onderdeel van elke lasopleiding niveau 1 t/m 4 wordt hier meer aandacht aan besteed.
Hoe werkt MIG-lassen?
MIG-lassen valt evenals het TIG-lassen onder de noemer smeltlassen en booglassen. Smeltlassen houdt in dat de verbinding tot stand wordt gebracht door het smelten van metalen, zonder dat hier mechanische druk voor wordt gebruikt. We spreken van booglassen wanneer er een (elektrische) boog getrokken wordt tussen het proefstuk en de lastoorts of in dit geval lasdraad. Anders dan bij het TIG-lassen wordt bij MIG-lassen de lasdraad automatisch toegevoegd door een push/pull systeem in het laspistool. Het is dan ook een sneller proces dan TIG-lassen, te meer omdat je in verband met het gebruik van gevoeligere materialen sneller moet ‘lopen’.
Waar past men MIG-lassen doorgaans toe?
Wanneer je overweegt een lasopleiding te doen voor MIG-lassen, word je doorgaans geadviseerd eerst een MAG lasopleiding te doen. Op deze manier krijg je makkelijker feeling met het proces en is wordt het MIG-lassen eenvoudiger om te leren. In de praktijk vind je MIG-lassen bij elk bedrijf dat te maken krijgt met het lassen van hoog-gelegeerde staalsoorten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de luchtvaarttechniek of carrosseriebouw.
MIG Lasopleiding
Zoals hierboven al aangegeven wordt voordat men begint aan een MIG lasopleiding, vaak eerst gekozen voor een MAG lasopleiding. Uiteraard is dit niet verplicht, maar het betreft dezelfde technieken die worden toegepast in een lager tempo waardoor je MIG lasopleiding een stuk makkelijker wordt. Een lasopleiding bij het Lasinstituut wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen, welke landelijk wordt beoordeeld door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Wanneer je nog niet ervaren bent in het proces waarvoor je een lasopleiding wenst te volgen begin je bij niveau 1, waarna je niveaus 2 t/m 4 kunt doorlopen om het proces meester te worden. Wil jij weten welke lasopleiding bij jou past? Kijk dan hier voor een overzicht van al onze lasopleidingen!