Wat is een lasmethodekwalificatie en waarvoor is een lasmethodekwalificatie LMK nodig? Een lasmethodekwalificatie wordt ook wel afgekort met LMK/WPQR. Het is een rapport over de beproeving van een bepaalde lasverbinding.
In het Engels wordt een lasmethodekwalificatie een “Welding Procedure Qualification Record” genoemd, deze wordt afgekort met WPQR. Een lasmethodekwalificatie is nodig voor elke nieuwe lasmethode die wordt toegepast in een bedrijf. De lassen die in een bedrijf worden aangebracht verschillen echter. Verder is er een grote diversiteit aan lasnaden die door de lasser gevuld kunnen worden. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn de V-naad, en de hoeklas. Ook de metaalsoorten verschillen. Zo kunnen binnen een bedrijf verschillende metalen worden gelast zoals bijvoorbeeld roestvaststaal, koolstofstaal en aluminium.
Waarom een lasmethodekwalificatie (WPQR/LMK)?
Het is belangrijk dat in een bedrijf de lassen worden gemaakt conform de geldende normering. Daarom moeten lasmethodes gekwalificeerd worden.
Elk bedrijf dient voor elke lasmethode die binnen het bedrijf uitgevoerd wordt gekwalificeerd te worden. Door deze lasmethodekwalificatie kunnen klanten of afnemers van het bedrijf er zeker van zijn dat de gelaste constructies of halffabricaten aan de gestelde normen voldoen. Deze normen worden steeds belangrijker.
De kwaliteit van Europese producten moet gewaarborgd zijn. Dit zorgt voor een versteviging van de concurrentiepositie ten opzichte van opkomende economieën die lagere productiekosten hebben en meestal ook minder goede kwaliteit leveren.
Verder eisen verzekeringsmaatschappijen dat constructies voldoen aan kwaliteitseisen. De basis voor deze kwaliteitseisen is het beschrijven en kwalificeren van lasmethodes. Daarom is een lasmethodekwalificatie niet alleen belangrijk, het is ook in veel gevallen verplicht bijvoorbeeld EN 1090.
Procedure lasmethodekwalificatie (WPQR/LMK)
Deze lasmethodekwalificatie dient door een onafhankelijke deskundige te worden beoordeeld. De onafhankelijke deskundige bezoekt hiervoor het bedrijf dat een bepaalde lasmethode wil kwalificeren. Onder toezicht van de deskundige wordt vervolgens de desbetreffende las door een lasser van het bedrijf gemaakt conform de procedure die gekwalificeerd dient te worden.
Nadat de lasverbinding ?is gemaakt wordt de lasverbinding visueel onderzocht. Het onderzoeken van een lasverbinding wordt zowel destructief als niet-destructief (NDO) en Niet-destructief onderzoek (NDO). Indien alle onderzoeken acceptabel zijn de lasmethodekwalificatie en lasmethodebeschrijving goedgekeurd.