Lasmethodekwalificatie (LMK)

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie
MME Group
NEN

Wat is een lasmethodekwalificatie en waarvoor is een lasmethodekwalificatie LMK nodig? Een lasmethodekwalificatie wordt ook wel afgekort met LMK/WPQR. Het is een rapport over de beproeving van een bepaalde lasverbinding.

In het Engels wordt een lasmethodekwalificatie een “Welding Procedure Qualification Record” genoemd, deze wordt afgekort met WPQR. Een lasmethodekwalificatie is nodig voor elke nieuwe lasmethode die wordt toegepast in een bedrijf. De lassen die in een bedrijf worden aangebracht verschillen echter. Verder is er een grote diversiteit aan lasnaden die door de lasser gevuld kunnen worden. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn de V-naad, en de hoeklas. Ook de metaalsoorten verschillen. Zo kunnen binnen een bedrijf verschillende metalen worden gelast zoals bijvoorbeeld roestvaststaal, koolstofstaal en aluminium.

Waarom een lasmethodekwalificatie (WPQR/LMK)?

Het is belangrijk dat in een bedrijf de lassen worden gemaakt conform de geldende normering. Daarom moeten lasmethodes gekwalificeerd worden.

Elk bedrijf dient voor elke lasmethode die binnen het bedrijf uitgevoerd wordt gekwalificeerd te worden. Door deze lasmethodekwalificatie kunnen klanten of afnemers van het bedrijf er zeker van zijn dat de gelaste constructies of halffabricaten aan de gestelde normen voldoen. Deze normen worden steeds belangrijker.

De kwaliteit van Europese producten moet gewaarborgd zijn. Dit zorgt voor een versteviging van de concurrentiepositie ten opzichte van opkomende economieën die lagere productiekosten hebben en meestal ook minder goede kwaliteit leveren.

Verder eisen verzekeringsmaatschappijen dat constructies voldoen aan kwaliteitseisen. De basis voor deze kwaliteitseisen is het beschrijven en kwalificeren van lasmethodes. Daarom is een lasmethodekwalificatie niet alleen belangrijk, het is ook in veel gevallen verplicht bijvoorbeeld EN 1090.

Procedure lasmethodekwalificatie (WPQR/LMK)

Deze lasmethodekwalificatie dient door een onafhankelijke deskundige te worden beoordeeld. De onafhankelijke deskundige bezoekt hiervoor het bedrijf dat een bepaalde lasmethode wil kwalificeren. Onder toezicht van de deskundige wordt vervolgens de desbetreffende las door een lasser van het bedrijf gemaakt conform de procedure die gekwalificeerd dient te worden.

Nadat de lasverbinding ?is gemaakt wordt de lasverbinding visueel onderzocht. Het onderzoeken van een lasverbinding wordt zowel destructief als niet-destructief (NDO) en Niet-destructief onderzoek (NDO). Indien alle onderzoeken acceptabel zijn de lasmethodekwalificatie en lasmethodebeschrijving goedgekeurd.

De onderdelen van een lasmethodekwalificatie (LMK)

Een WPQR/LMK bestaat uit een aantal documenten en rapporten die samen de lasprocedure vormen:

  • Certificaten van materiaal
  • Certificaten van lastoevoegmateriaal
  • Informatieblad van beschermgas
  • Rapporten radiografisch of ultrasoon onderzoek (NDO)
  • Rapporten NDO (magneet en penetrant onderzoek)
  • Rapporten Destructief Onderzoek (DO)
  • Rapporten certificatie
  • Lasmethodekwalificatie

De lasmethodekwalificatie wordt toegevoegd als bijlage bij de lasprocedure. Er wordt niet voor elk project een nieuwe lasmethodekwalificatie gemaakt. Als binnen het bedrijf precies dezelfde las gemaakt moet worden als in de kwalificatie is beschreven hoeft men de lasmethodekwalificatie niet opnieuw te kwalificeren.

En het lasinstituut is door DNV geautoriseerd om lasmethodekwalificaties (LMK/WPQR) op basis van onderstaande normen af te nemen:

  • EN-ISO 15613
  • EN-ISO 15614-1
  • EN-ISO 15614-2
  • ASME section IX
  • AWS D.1.1
  • AWS D.1.6

Aanvullend worden vaak extra eisen meegenomen voor offshore-toepassingen of met specificaties van opdrachtgevers. Door onze flexibele aanpak en uitstekende samenwerking met de geautoriseerde instanties zoals DNV kunnen wij snel en efficiënt werken. Zodoende kunnen wij bij een goed in een zeer korte doorlooptijd de lasmethodekwalificatie voor u verzorgen.

De afname van de lasserskwalificatie of lasmethodekwalificatie kan bij op locatie of bij het Lasinstituut. Dit kan eventueel ook op zaterdag of in de avonduren.

Meer weten over lasmethodekwalificaties?

Wil je meer weten over het opstellen van lasmethodekwalificaties? Neem dan contact op met onze afdeling Certificering via +31(0)88-1344555 of stuur een e-mail naar info@lasinstituut.nl.