Lasserskwalificaties (LK)

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie
MME Group
NEN

Wat is een lasserskwalificatie (LK)?

 

Een lasserskwalificatie is een certificaat dat de vaardigheden aantoont om kwalitatief en veilig laswerk te kunnen uitvoeren. Opdrachtgevers moeten in steeds meer gevallen voldoen aan keuringsvoorwaarden voor laswerkzaamheden, zoals PED, EN-ISO 3834 en EN 1090. Dit betekent dat de vraag naar gekwalificeerd personeel stijgt?

Volgens de EN-ISO 3834/EN 1090 normering moeten lassers een geldige lasserskwalificatie hebben. Onze lasopleidingen richten zich op het bijbrengen van gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Lassen is een vak en om dit vak uit te oefenen dient men over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Immers moeten gekwalificeerde lassers middels de halfjaarlijkse bevestiging, dan wel door de tweejaarlijkse verlenging van hun laskwalificatie aantonen dat zij nog steeds over voldoende vaardigheid beschikken om de gecertificeerde las volgens de bepaalde norm te lassen.

Door middel van de LK (Lasserskwalificatie) of WPQ (Welder Performance Qualification) kan de lasser zijn handvaardigheid aantonen. De proeflas is afgeleid van een WPS/LMB of pWPS. Bij het behalen van een goed resultaat ontvangt de lasser een persoonsgebonden certificaat. Dit certificaat verjaart en moet dus onderhouden worden.

Certificeringen: kwalificeren bedieners/operators lasmachines volgens EN-ISO 14732

Ook bedieners/operators van bijvoorbeeld lasrobots en andere lasmachines kunnen gecertificeerd worden. De kwalificatie wordt uitgevoerd om de vaardigheid van de bediener/operators te beoordelen. De bedieners/operators dienen te laten zien dat zij de machine geheel onder controle hebben en zorgen voor het juiste eindresultaat. Het lassen van deze proeven worden in overleg, overdag of in de avonduren ingepland en vinden normaliter plaats op onze locatie. Dit is eventueel ook mogelijk bij het bedrijf.

Het Lasinstituut neemt lasserskwalificatie (LK/WPQR) van lassers of operator kwalificaties af op basis van de volgende normen:

  • EN-ISO 9606-1
  • EN-ISO 9606-2
  • ASME section IX
  • AWS D.1.1
  • AWS D.1.6

DNV Certificaat

De dienstverlening van DNV kenmerkt zich door onafhankelijkheid, deskundigheid en betrokkenheid. De examinator / beoordelaar verantwoordelijk voor het beoordelen van het certificaat is niet betrokken bij de opleiding. DNV is verantwoordelijk voor de uitgifte van de persoonscertificaten van vakbekwaamheid en voor de uitvoering van de examens. DNV heeft de volgende organisaties op het gebied van lastechniek licentie verleend, om namens haar de examens af te nemen c.q. het proeflaswerk te beoordelen. Het Lasinstituut is als examenorganisaties gecertificeerd voor lasserskwalificatie en om lasmethodekwalificaties af te nemen.

Accreditatie Lasinstituut.

Het Lasinstituut werkt volgens de ISO 17024 voor certificeren van lasprocessen en heeft haar eigen accreditatie voor het afnemen van Lasmethodekwalificaties en lasserskwalificaties. Tevens hebben wij contracten lopen met de grote keuringsinstanties. Hierdoor zijn wij in staat om snellere doorlooptijden te realiseren en de kostprijs voor jou zo laag als mogelijk en inzichtelijk te houden. Je ontvangt na certificeringstrajecten een officieel certificaat. Voorbeelden van keuringsinstanties zijn bijvoorbeeld DNV Assurances, Lloyd`s register, e.d. Tevens voor maritieme toepassingen die vallen onder off-shore rules, IACS, e.d. kun je bij ons terecht.

Wat moet je doen?

Je neemt per telefoon of per e-mail contact met ons op. Je geeft aan wat jouw wens is en onze Lasspecialisten en Lascoördinatoren beoordelen jouw vraag en nemen daarna contact met je op. Je krijgt vooraf inzicht in de mogelijkheden en benodigdheden. In overleg wordt het proces in gang gezet.

Meer informatie

Voor een aanvraag certificering kun je contact opnemen met een van onze certificeringsdeskundigen via +31(0)88-1344555 of door een email te sturen naar info@lasinstituut.nl