Nieuws

De kaderopleidingen bij het Lasinstituut; Sterke focus op de praktijk!

By 13 december 2019 maart 11th, 2020 No Comments

Kaderopleidingen in 2019

Afgelopen jaar hebben we bij de Groot LPMW Lasinstituut weer mooie resultaten neergezet bij onder andere de EWCP-b (100% geslaagd!). Nu komt de eer in eerste instantie natuurlijk toe aan onze enthousiaste en gedreven cursisten, maar in het kader van ontwikkeling en verbetering van onze lesprogramma’s evalueren wij doorlopend onze opleidingen. Zo hebben we voor onze opleiding VT-w2 een unieke werkwijze ontwikkeld met gegoten werkstukken, die ons in staat stellen om veel meer rendement te halen uit onze praktijklessen.

De Groot LPMW Lasinstituut is de eerste opleider in Nederland, die tijdens de cursus/workshops gebruik maakt van gegoten lasnaad-werkstukken!

Onze docenten zijn in staat om ieder werkstuk uitgebreid klassikaal te behandelen, doordat de cursisten werken met identieke werkstukken. De docent heeft zo voldoende tijd om alle onvolkomenheden met de klas door te nemen, en lasfouten te beoordelen aan de hand van de NEN-EN-ISO 5817.

Voordelen van deze methode:

  • Alle deelnemers behandelen dezelfde lasnaad-types en onvolkomenheden
  • PowerPoint presentaties en aanvullend lesmateriaal geënt op genoemde lasonvolkomenheden
  • Meer tijd voor discussies tijdens het praktijkgedeelte
  • De cursist krijgt meer ervaring op het gebied van lasinspecties, door meer werkstukken individueel en klassikaal te beoordelen

Door onze activiteiten in het veld (inspecties, consultancy, kwaliteitsborging, etc.), komen wij bij talrijke bedrijven over de vloer in de meest uiteenlopende disciplines binnen onze industrie. Op deze manier blijven wij goed op de hoogte van wat er speelt in onze sector, en kunnen we actuele praktijkvoorbeelden integreren in onze lessen.

 

Practica en excursies

Naast het gebruik van actuele voorbeelden uit de praktijk (waarbij ook cursisten worden aangemoedigd om met voorbeelden van hun eigen organisatie te komen, wat dikwijls resulteert in interessante discussies), beschikken wij op diverse locaties over een volledig uitgeruste werkplaats. Dit stelt ons niet alleen in staat om de verplichte praktijk-onderdelen uitvoerig in-house te behandelen, maar ook om aan de hand van proefjes en demonstraties de vertaalslag naar de praktijk te maken. Onze cursisten reageren hier erg enthousiast op omdat het aan de hand van deze demonstraties echt gaat leven, en minder abstract wordt voor cursisten die met specifieke stof geen enkele praktijkervaring hebben.

Hieronder een aantal foto’s van de practica van dit jaar:

 

 

Zowel voor de IWT als voor de EWCP-B&S hebben we dit jaar leerzame en interessante excursies gehad. Zo zijn we te gast geweest bij onze partner MME Group in Ridderkerk (Materiaalmetingen), waar ons alles is uitgelegd en getoond aangaande de werkwijzen voor DO & NDO. Voor de IWT zijn we vorige maand op bezoek geweest bij Lincoln Electric in Nijmegen. We hebben een kijkje mogen nemen in de productiehal voor lasdraden, en zelfs een sneak peak gekregen op een mogelijk nieuw lasproces in ontwikkeling.