Hoe ziet het traject voor een lasmethodekwalificatie of lasserkwalificatie eruit?
Wanneer je als bedrijf nieuwe werkzaamheden gaat uitvoeren, of de regelgeving voor reeds bestaande werkzaamheden verandert, kun je deze werkzaamheden laten beproeven aan de hand van een LMK (en LK).
LMK staat voor Lasmethodekwalificatie en is verplicht voor bedrijven die vallen onder de CE-markering, voor alle laswerkzaamheden die onder hun vaandel worden uitgevoerd. Een LMK of lasmethodekwalificatie wordt samengesteld op basis van een zogeheten WPS (welder procedure specification), en dient door een bekwame lasser te worden uitgevoerd. Voor het behalen van een LMK ben je niet verplicht om een beroep te doen op een interne medewerker, maar kan ook een externe lasser worden gehuurd.
Waar het om gaat is dat wordt aangetoond dat de las in de praktijk haalbaar is en het bedrijf beschikt over de middelen om dit te realiseren. Een LMK of lasmethodekwalificatie hoeft anders dan een LK niet te worden verlengd.
Waar kan ik een LMK of LK halen?
Zowel voor het behalen van een LMK als van een LK (Lasserkwalificatie) geldt dat dit mag gebeuren op een locatie die voldoet aan de eisen om de lassen veilig en verantwoord uit te voeren. Dit betekent dat zowel bij een daarvoor geschikt opleidingsinstituut, als in-house of een werkplaats op locatie een LK of LMK mag worden afgenomen.
Het Lasinstituut begeleiden wij regelmatig grotere certificeringstrajecten, zowel op locatie bij de opdrachtgever als op een van onze eigen locaties. Via deze pagina kun je leuke en interessante documentatie terugvinden omtrent onze certificeringsprojecten.
Hoe wordt een Lasmethodekwalificatie precies beproefd?
Wanneer de lasmethodekwalificatie gelast is, wordt deze na een vastgesteld aantal uren aangeboden aan het lab ter onderzoek. Bij het lab zal afhankelijk van het type kwalificatie een aantal onderzoeken worden uitgevoerd in de vorm van NDO (Non Destructief Onderzoek) en DO (Destructief Onderzoek).
De onderzoeken die moeten worden uitgevoerd zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de las, de samenstelling van het materiaal en soms aanvullende wensen van de opdrachtgever. Wanneer de las(sen) door het lab akkoord wordt bevonden kan het document worden opgemaakt en de lasmethodekwalificatie worden verstrekt. Wanneer bij een lasmethodekwalificatie een beroep wordt gedaan op een interne lasser, zit hier vaak een lasserkwalificatie aan gekoppeld. Dit is uiteraard niet verplicht, maar gezien het enkel de kosten voor de opmaak van het document betreft wordt hier vaak voor gekozen.
Wil je een aanvraag doen voor een lasmethodekwalificatie of lasserkwalificatie (of gecombineerd LMK en een LK)? Vul het formulier in via deze pagina.