Lastechniek:?Normen en kwalificaties
Of het nu gaat om een kwaliteitshandboek, lasserskwalificatie of lasmethodekwalificatie; deze documenten zijn allemaal opgesteld conform de daarvoor bestemde normen.?Wanneer je werkzaam bent in de lastechniek ben je ongetwijfeld in aanraking gekomen met de normen.
Deze normen zijn opgesteld door internationale commissies die als voornaamste doel hebben, om te zorgen dat laswerkzaamheden veilig en verantwoord verlopen. Dit betekent dat procedures en protocollen moeten zijn opgenomen in een zogeheten kwaliteitshandboek, en dat zowel het bedrijf als de lassers in het bezit moeten zijn van geldige (actuele) certificaten.
Dit geldt voor alle werkzaamheden die door de organisatie worden uitgevoerd. Dit betekent als lasser dat je zo nu en dan aan de hand van een beproeving een certificaat moet behalen of verlengen, om aan te tonen dat je deze op een veilige en verantwoorde manier kunt uitvoeren. Op het moment dat je echter een andere rol binnen de lasproductie wil vervullen, is de kans groot dat je veel meer met de normen te maken krijgt.
Of je je nu bezig gaat houden met de inkoop van het materiaal, inspectie van de productie, of co?rdineren van de lassers, dan is enige kennis van de normen niet alleen een pre maar vaak zelfs verplicht.
Theorie: Nodig als je al praktijk ervaring hebt met lassen?
Wie zonder enige voorkennis wel eens een normenbundel heeft opengeslagen, is waarschijnlijk geschrokken van de complexiteit van de materie. Het is een verzameling van technische aanduidingen, tabellen/diagrammen en formules, die behoorlijk intimiderend oogt wanneer je niet weet wat je zoekt.
Wanneer je binnen je organisatie verantwoordelijkheid draagt voor genormeerde werkprocessen, dien je te leren hoe je zo?n normenbundel interpreteert en raadpleegt. Hiervoor kun je in Nederland diverse opleidingen, de zogeheten kaderopleidingen. Deze kaderopleidingen zijn bedoeld voor professionals die een co?rdinerende, inspecterende of adviserende rol hebben binnen een organisatie die te maken heeft met lassen.
Voor enkele van deze opleidingen is het verplicht om zelf al bekwaamheid te hebben getoond in het lassen zelf, daar waar andere opleidingen enkel theoretisch zijn en niet direct vereisen dat de deelnemer in kwestie zelf kan lassen. Voor onderstaande opleidingen is het verplicht dat je in het bezit bent van een lasdiploma:
- IWP (International Welding Practitioner)
- IWS (International Welding Specialist)
Voor de volgende opleidingen is dit geen vereiste:
- S-MLT (Schakelcursus Middelbare Lastechniek)
- IWT (International Welding Technologist)
- IWI (International Welding Inspector)
- IWE (International Welding Engineer)
- EWCP-b & s (European Welding Coordination Personel Basic & Specific)
Bij de Groot LPMW Lasinstituut bieden wij alle bovenstaande opleidingen aan op verschillende locaties in Nederland. Voor een actueel overzicht van onze opleidingen, en daaraan gekoppelde locaties en startdata raadpleeg je hier onze opleidingskalender. Ook zonder een opleiding is het mogelijk om meer te weten te komen over de normen. De Groot LPMW Lasinstituut organiseert jaarlijks diverse workshops, waarin veel van deze normen worden besproken.