Welke normenbundel is van toepassing voor de lastechniek?
Binnen de lastechniek voeren wij in Nederland werkzaamheden uit aan de hand van de Europese normen, de zogeheten ISO-norm. Naast de ISO-norm kun binnen sommige bedrijven te maken krijgen met andere internationale normen zoals de ASME of AWS.
Binnen deze type normen zijn diverse normenbundels beschikbaar, welke zijn genummerd op basis van inhoud en volgorde. Deze normen vormen voor bedrijven in de lastechniek de leidraad waaraan de productie moet voldoen.
Hoe kom ik aan een normenbundel?
Wil je een normenbundel aanschaffen? Deze zijn verkrijgbaar via de website van NEN (Nederlandse Normen). Het beheren van deze documentatie valt vaak onder de verantwoordelijkheid van de lascoördinator, lastechnicus of laspraktijkingenieur, die hiervoor doorgaans een opleiding heeft gevolgd. Deze persoon houdt in de gaten wanneer belangrijke wijzigingen in de norm(en) worden doorgevoerd, en nieuwe edities worden gepubliceerd.
Tussentijdse wijzigingen worden vaak uitgeprint en in of bij de bundel bewaard. Vaak wordt aan de hand van plakkertjes persoonlijke structuur aangebracht in de bundel. Het betreft hier boeken van vaak enkele honderden bladzijdes dik, dus naast de reguliere index is het prettig om snel de informatie te kunnen opzoeken waarnaar jij op zoek bent.
Wil je weten welke bundels voor jouw organisatie onmisbaar zijn? Bij het Lasinstituut helpen we je graag om vast te stellen welke documentatie voor jullie productie belangrijk is. Een normenbundel bestel je via deze link.
Houd er rekening mee dat normenbundels erg kostbaar zijn en vergeet je normenbundel dan ook niet te markeren met een bedrijfsnaam. Je normenbundel ergens op locatie kwijtraken is een kostbaar grapje, en op deze manier is de kans groot dat deze uiteindelijk terechtkomt.
Hoe interpreteer ik de norm?
In principe is een lastechnicus of ingenieur getraind om de stof in de normenbundel te doorgronden, interpreteren en implementeren. Het komt echter regelmatig voor dat zelfs getrainde professionals op een vraagstuk stuiten, waarbij de norm niet direct een antwoord biedt. In dit geval kun je een beroep doen op andere professionals die wellicht meer ervaring hebben met het desbetreffende proces.
Bij het Lasinstituut hebben wij verschillende experts in dienst die hierbij duidelijkheid kunnen verschaffen.