Schrijf je dan vandaag nog in voor de opleiding Autogeen lassen.
Autogeen lassen
Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie
Wil jij leren autogeen lassen en een officieel NIL-erkend lasdiploma ontvangen?
De Groot LPMW Lasinstituut biedt de volgende lasopleidingen:
Wat is autogeen lassen
Autogeen lassen is een lastechniek waarbij geen elektriciteit wordt gebruikt, maar materiaal tot smelten wordt gebracht met een speciale gasbrander. Dit is anders dan bij TIG of MAG lassen, waar gebruik wordt gemaakt van een elektrische boog. De gasbrander verspreidt een mengsel van zuurstof en acetyleen, welke in de juiste verhouding moeten worden uitgestoten om de vlam geschikt te maken voor het lassen. Wanneer te veel zuurstof wordt toegevoegd, kan dit de las beschadigen en bij een overschot aan acetyleen wordt de vlam niet heet genoeg.
Autogeen lastechniek
Tijdens een autogeen lasopleiding wordt geleerd hoe je de juiste vlam snel leert te herkennen. De vlam wordt vervolgens aangewend om zowel het te lassen werkstuk als de lasdraad (welke in de andere hand wordt gehanteerd) tot smelten te brengen waarna een verbinding tot stand kan worden gebracht. De autogeen lastechniek kan worden toegepast op een breed scala aan materialen, maar wordt met name gebruikt voor het lassen van dikwandige installaties. De NIL lasopleiding is dan ook met name hierop toegespitst. Andere termen die voor de autogeen lastechniek worden gebruikt zijn:
- Gassmeltlassen;
- Zuurstof-acetyleenlassen;
- Lasproces 311.
Geen stroombron nodig bij autogeen lassen
Een groot voordeel van de autogeen lastechniek is dat er geen stroombron benodigd is om een las tot stand te brengen. In plaats van een elektrische boog die het materiaal tot smelten brengt, vertrouwt men bij op een gasbrander. Deze lastechniek mag dan relatief primitief zijn, maar is absoluut geen makkelijk proces om te leren.
Net zoals bij het TIG lassen is de lastechniek een tweehandig proces, waarbij de tweede hand gebruikt wordt om de draad naar de toorts te brengen. In tegenstelling tot bij TIG lassen dient echter zowel de draad als het proefstuk bewerkt te worden met de brander. Tijdens onze autogeen lasopleidingen worden diverse technieken toegelicht die in de praktijk worden gebruikt om een optimale verbinding tot stand te brengen. Overigens is toevoegmateriaal bij autogeen lassen niet in iedere situatie nodig. Het is ook mogelijk om beide te verbinden stukken direct aan elkaar te koppelen door beide kanten tot smelten te brengen. Tijdens de autogeen lasopleidingen komen deze situaties aan bod.
Opleiding tot autogeen lasser
Je kunt bij ons terecht voor het volgen van lasopleidingen op verschillende niveaus. Elke NIL lasopleiding (niveau 1 t/m 4) wordt afgesloten met een theoretisch en een praktijkexamen. Een lasopleiding bij De Groot LPMW Lasinstituut is voor het merendeel toegespitst op de praktijk, maar bevat ook een tweetal theorielessen. Het betreft dan allereerst een algemene les, waarbij stof behandeld wordt die niet specifiek gekoppeld is aan een lasproces. Verderop in de lasopleiding volgt een specifieke les, waarbij dieper wordt ingegaan op de theorie achter de autogeen lasopleiding.
Schrijf jezelf direct in!
Heb je vragen over onze lasopleidingen of wil je jezelf direct inschrijven?voor de opleiding Autogeen lassen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag te ontwikkelen tot autogeen lasser!