Wil jij vakbekwaam worden in MAG lastechniek? Schrijf jezelf dan direct in voor één van onze MAG lasopleidingen! Wil je meer informatie over deze lasopleidingen? Je kunt gerust contact opnemen met De Groot LPMW Lasinstituut. Wij helpen je graag verder in de lastechniek!
MAG lassen
Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie
Wil jij leren MAG lassen en vakbekwaam worden in de MAG lastechniek?
Bij ons kun je terecht voor de volgende MAG lasopleidingen:
Wat is MAG lassen?
De MAG lasmethode is één van de meest gangbare en breedst inzetbare processen in de lastechniek. Veel mensen die een lasopleiding willen volgen, en nog niet precies weten in welke branche ze hiermee werkzaam zouden willen zijn, kiezen voor een MAG lasopleiding. Het betreft een relatief makkelijk te leren proces (in verhouding tot andere lasprocessen) en de vraag vanuit bedrijven naar kandidaten die bekwaam zijn in MAG lastechniek is erg hoog. De afkorting MAG staat voor Metal Active Gas. Dit duidt op het gebruik van actieve gassen. Dit wil zeggen dat het reageert met zuurstof, anders dan bij inerte gassoorten (MIG lassen).
Andere benamingen voor de MAG lasmethode
In de praktijk zal je de term MAG waarschijnlijk regelmatig in één adem horen met MIG (zelf krijgen wij regelmatig een aanvraag binnen voor een lasopleiding ?MIG/MAG?). In de basis betreft het voor de lasser dezelfde technieken. Echter door de verschillende eigenschappen van de materialen waarvoor deze processen worden gebruikt, betreft het toch twee verschillende disciplines. Andere aanduidingen voor de MAG lasmethode die je misschien zult tegenkomen zijn:
- GMAW, ook wel proces 135 of MAG lassen met massieve draad genoemd;
- FCAW, onder te verdelen in proces 136 (MAG lassen met gevulde draad) en proces 138 (MAG lassen met metaalgevulde draad);
- CO2-lassen.
Verschil met MIG lassen
In de praktijk zal je de term MAG waarschijnlijk regelmatig in één adem horen met MIG (zelf krijgen wij regelmatig een aanvraag binnen voor een lasopleiding ?MIG/MAG?). In de basis betreft het voor de lasser dezelfde technieken. Echter door de verschillende eigenschappen van de materialen waarvoor deze processen worden gebruikt, betreft het toch twee verschillende disciplines.
Hoe werkt het?
Bij de MAG lasmethode wordt een boog gespannen tussen de lasdraad en het proefstuk waarop de verbinding tot stand moet worden gebracht. Dankzij katrollen in het slangenpakket, de machine en/of het laspistool wordt automatisch de afsmeltende lasdraad toegevoegd. Door de draad-toevoer snelheid, het amperage en voltage van de machine aan te passen, kan worden gewerkt met verschillende materiaalsoorten, verbindingen en afmetingen.
Lasopleiding tot MAG lasser: theorie en praktijk
Bij het kiezen voor een MAG lasopleiding heb je keuze tot MAG Staal en MAG RVS. Tot en met niveau 3 geldt in principe een vrije instroom, wat betekent dat je mogelijk niet bij niveau 1 hoeft te beginnen wanneer je al enige ervaring (vanuit een eerdere lasopleiding, of in de praktijk) hebt opgedaan.
Schrijf jezelf direct in!
Schrijf jezelf direct in voor één van onze lasopleidingen tot MAG lasser. Wil je graag meer verduidelijking hebben met betrekking tot de instroming? Het is voor ons mogelijk om een gratis testdag in te plannen. Aan de hand van de bevindingen van de docent, brengen we jou dan advies uit met betrekking tot een passende lasopleiding. Elke NIL lasopleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen en een theorie-examen waarna je (bij een positief resultaat) het offici?le diploma in ontvangst mag nemen.