European Welding Coordination Personnel level Basic (EWCP-B)

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

EWCP-B opleiding (voorheen RWC-B)

Wanneer en waar?

  • Februari 2025 – Locatie: Breda – Middag/avond

Voor deze opleiding geldt een minimumaantal deelnemers van 6 personen

Voor wie

Lascoordinatoren, werkzaam in staalconstructies.

Practica en excursies

Naast het gebruik van actuele voorbeelden uit de praktijk (waarbij ook cursisten worden aangemoedigd om met voorbeelden van hun eigen organisatie te komen, wat dikwijls resulteert in interessante discussies), beschikken wij op diverse locaties over een volledig uitgeruste werkplaats. Dit stelt ons niet alleen in staat om de verplichte praktijk-onderdelen uitvoerig in-house te behandelen, maar ook om aan de hand van proefjes en demonstraties de vertaalslag naar de praktijk te maken.

Door onze cursisten eerstehands te laten zien en ervaren wat er tijdens de lessen besproken wordt, gaat de stof echt leven en wordt deze makkelijker eigen gemaakt. Daarnaast organiseren wij in samenwerking met leveranciers en partners interessante excursies, waar een kijkje in de keuken geboden wordt dat je normaliter niet zomaar zou krijgen!

Bij deze opleiding ontvang je een gratis set van onze eigen Pockets!

De unieke Pockets van het Lasinstituut zijn bedoeld om (met name) onze klanten en cursisten een handzaam stukje naslagwerk te bieden, met daarin actuele informatie en tips & tricks inzake de werkwijze bij genormaliseerde las-technische werkzaamheden. Kandidaten van onze opleiding EWCP ontvangen een complete set van alledrie onze pockets; WPS Pocket, Inspectie Pocket en Lasserskwalificatie Pocket.

Klik op onderstaande button voor meer informatie!

Lasinstituut Pockets

Theorie en praktijk

Omdat het Lasinstituut beschikt over een eigen praktijkschool, besteden wij veel aandacht aan praktijkopdrachten die bovendien goed aansluiten op jouw bedrijfssituatie. Bovendien werken wij altijd met kleine groepen waardoor onze docenten je veel persoonlijke aandacht kunnen geven.

Duur opleiding

13 dagen inclusief examen, 1 x per week of 20 avonden, 1 x per week

De studiebelasting buiten de lessen om bedraagt voor deze cursus c.a. 2 uur per week.*

Diploma

Het eindexamen bestaat uit een schriftelijk, mondeling examen en een case. Na het succesvol afleggen van het NIL examen wordt het EWF diploma EWCP -B verstrekt.

Omschrijving

EWCP-B opleiding (voorheen RWC-B)

Al 2 keer op rij 100% slagingspercentage voor de EWCP-b&s!!

De cursus EWCP-B, die voorheen RWC-B werd genoemd, is bedoeld om mensen met een specifieke werkervaring aanvullende kennis op te laten doen, om als lascoördinator level Basic te kunnen functioneren. Per 1 juli 2014 is de EN 1090-1 verplicht binnen de EU en voor staalconstructiebedrijven (fabrikanten) verplicht een CE verklaring op te stellen bij het op de markt brengen van stalen en aluminium constructiedelen.

Volgens de EN1090 worden aanvullende technische eisen gesteld aan staal en aluminiumconstructies.? Bedrijven zijn gerechtigd een CE verklaring op te stellen indien hun FPC door een extern aangemelde organisatie is gecertificeerd. Een FPC bestaat voor bedrijven met een lasproces uit drie onderdelen:

  • Een ISO 9001-achtige opzet van bedrijfsprocessen.
  • Een ISO 3834-achtige opzet van het laskwaliteitsysteem.
  • Een lascoördinator met voldoende kennisniveau in relatie tot uitvoeringsklasse, materiaal en materiaal dikte.

Daarom heeft het EWF alleen voor executieklasse 2, twee opleidingen conform de EN 1090-2 ontwikkeld:1) European Welding Coordination Personnel (EWCP / RWC-B) en responsible welding coordinator level Specific (RWC-S). Niveau B is om medewerkers op basis van een jarenlange ervaring in de gelegenheid te stellen om als EWCP volgens de EN 1090 binnen een bedrijf werkzaam te zijn. Bij niveau B (basic) blijft het theoretische werkgebied beperkt tot en met materiaal S355 t/m 25 mm (kop en voetplaten t/m 50 mm). Niveau S (specific) is opgezet voor medewerkers met een IIW IWS certificaat en een jarenlange ervaring. De opleiding bestaat uit 3 modules en is omschreven in de Guideline (EWF 652-11):

  • Theorie minimaal 51 uur, met een verplicht schriftelijk tussentijds examen.
  • Seminair minimaal 13 uur, waarin alle praktische zaken m.b.t. verantwoordelijkheden van een lascoördinator wordt behandeld.
  • Eindexamen bestaande uit schriftelijk en mondeling onderdeel.

De opleiding is ontwikkeld op basis van uitgangspunten van de EWF (European Welding Federation for Welding). Indien de opleiding met goed gevolg wordt doorlopen ontvangt de student een Europees erkend diploma.

Vereiste aanwezigheid

Om aan het eindexamen deel te mogen nemen, geldt een aanwezigheidseis voor zowel de theoretische module als het seminar van minimaal 90%. Via het NIL kun je het gehele examenreglement R303.08 inzien. In dit examenreglement is onder meer opgenomen dat een voldoende resultaat voor het tussentijdse theorie examen (6,0 of hoger) geen voorwaarde is om toegelaten te worden tot het eindexamen.

Wel moet men voor het tussentijdse theoretische examen een voldoende resultaat behalen om in aanmerking te komen voor het diploma. Tevens zijn er huis- en gedragsregels opgesteld voor examenkandidaten voor het schriftelijk examen, deze kun je hier downloaden.

Peildatum

Voor elke cursus geldt een uiterlijke peildatum van twee weken. Op deze geldt een peildatum van twee weken. Op deze peildatum wordt uiterlijk de beslissing genomen over het doorgaan van de opleiding. De sluitingsdatum voor het aanmelden voor de opleiding is het moment waarop het maximum aantal deelnemers zich heeft aangemeld of de opleiding is gestart of geannuleerd.

Vooropleiding

Er wordt veel waarde gehecht aan al opgedane praktische ervaring van de cursist op het gebied van taken en verantwoordelijkheden van de lascoördinator. Van de cursist wordt bovendien verwacht dat ze in het bezit zijn van de NEN bundel en de bundel 1090 1 + 2, omdat deze gebruikt worden tijdens het examen. Minimumeisen voor toelating voor EWCP? als lascoördinator met taken en verantwoordelijkheden volgens EN ISO 14731:

  • Minimaal 4 jaar werkervaring, binnen de afgelopen 6 jaar. Deze werkervaring moet overeenkomstig zijn met het werk en denkniveau van een lascoördinator. De werkzaamheden moeten op hoger niveau liggen dan die van een lasser. Bijvoorbeeld: beoordelen van kwaliteitsdocumenten en werktekeningen; beoordelen van laswerk; beoordelen van kwaliteitseisen; geven en opstellen van werkinstructies; maken van afspraken met onderaannemers; vaststellen van invloeden omtrent laskwaliteit en nemen van preventieve acties. Dit niveau moet aantoonbaar zijn en moet blijken uit relevante werkervaring, trainingen en opleidingen welke zijn beschreven in het cv en welke door de werkgever schriftelijk dienen te worden bevestigd bij inschrijving van de training. De verklaring en het cv worden voorgelegd aan het NIL ter goedkeuring.
  • Cursist dient tevens ervaring te hebben in de volgende materiaalsoorten:
  • S235 -S355 (1.1, 1.2 en 1.4) met wanddikten van 0 t/m 25 tot 50 (voet en kopplaten < (of gelijk) 50 mm.
  • Austentisch roestvaststaal (8) met wanddikten van 0 t/m 25.

Inhoud

Opleidingsprogramma EWCP-B

  • Een lesuur bevat minimaal 50 minuten.
  • Blok 1: Lasprocessen en apparatuur: 14 uur
  • Blok 2: Materiaal en materiaalgedrag tijdens het lassen: 10 uur
  • Blok 3: Constructie en ontwerp: 3 uur
  • Blok 4: Fabricatie en toegepaste Engineering: 24 uur
  • Seminar EN 1090-2: 13 uur

Seminar 1

  • Introductie tot de EN 1090-1 (FPC/CE) en EN 1090-2
  • De samenhang van de EN 1090-2 met de NEN-EN-ISO 3834 en lascoordinatietaken (EN 14731)
  • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden B1 t/m B9 behandelen vanuit de EN 14731 (Lascoordinatie – Taken en verantwoordelijkheden)
  • Inleiding tot de LMB / WPS volgens EN-ISO 15609-1

Seminar 2

  • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden B10 t/m B19 behandelen vanuit de EN 14731 (Lascoordinatie – Taken en verantwoordelijkheden)
  • Behandelen huiswerkopdracht WPS
  • Presentatie dekkingsgebieden van de LK / WQ volgens NEN EN ISO 9606-1
  • Aanvang opdracht LK en huiswerkopdracht WPS

Seminar 3

  • Behandelen huiswerkopdracht (LK)
  • Dekkingsgebieden van een LMK / WPQR volgens EN 15614-1
  • Behandelen huiswerkopdracht (WPS)
  • Oefenexamen – Case
  • Behandelen Oefenexamen – Case

Inschrijven

Wil je inschrijven voor deze opleiding? Of wil je meer informatie? Je kunt ons bereiken op +31(0)88-1344555 of via info@lasinstituut.nl.

Direct inschrijven