Bij De Groot LPMW Lasinstituut kun je uitstekend terecht voor een diversiteit aan lasopleidingen. Schrijf jezelf direct in of neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Het Lasinstituut is dé plek om te leren TIG lassen!
TIG lassen
Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie
Wil jij leren TIG lassen?
Van standaard NIL-lasopleidingen tot afgestemde lascursussen op locatie, wij bieden lasopleidingen voor iedereen op elk gewenst niveau. Je kunt de volgende lasopleidingen met betrekking tot TIG lassen bij ons volgen:
TIG-lassen staal-pijp en pijp-plaat - NIL niveau 1 installatietechniek
TIG-lassen staal-pijp en pijp-plaat - NIL niveau 2 installatietechniek
TIG-lassen staal-pijp en pijp-plaat - NIL niveau 3 installatietechniek
Wat is TIG lassen?
De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas, wat refereert naar de specifieke elementen die worden gebruikt om de las tot stand te brengen. ‘Tungsten’ is het Engelse woord voor Wolfraam, een legering die wordt gebruikt om de eigenschappen van metaal te beïnvloeden. Het woord ‘Inert’ betekent in deze context dat het gas in kwestie niet reageert met zuurstof. Voor TIG lassen wordt doorgaans gebruikgemaakt van argon, een inerte gassoort dat gebruikt kan worden voor zowel TIG als MIG lassen.
Verder is TIG lassen één van de meest toegepaste lasprocessen in de lastechniek en metaalbewerking. Het wordt met name gebruikt voor het fijnere laswerk. Onder oudgedienden staat TIG lassen ook wel bekend als argon lassen. Andere termen die vaker gebruik worden, zijn: GTAW (Gas Tungsten Arc Welding). Bij het volgen van een lasopleiding bij De Groot LPMW Lasinstituut wordt hier dieper op ingegaan tijdens het theoretische gedeelte.
Wanneer is TIG lassen nodig?
TIG lassen wordt voornamelijk gebruikt voor het fijnere laswerk, omdat het een relatief langzaam proces is. Vooral in industrieën waar de eisen die aan producten gesteld worden over het algemeen hoger liggen, zal je vaker te maken krijgen met TIG lassen omdat het een erg schoon lasproces is. Je kunt hierbij denken aan de voedingsmiddelenindustrie, petrochemie en installatietechniek.
Smeltlassen en booglassen
TIG lassen wordt geschaard onder de noemers smeltlassen en booglassen. Smeltlassen houdt in dat een verbinding tot stand wordt gebracht door het smelten van metalen, zonder dat hier mechanische druk aan te pas komt. Er wordt gesproken van booglassen wanneer er een (elektrische) boog getrokken wordt tussen het proefstuk en de lastoorts. Door het puntje van het toevoegmateriaal in deze boog te plaatsen, wordt deze tot smelten gebracht en kunnen we een ‘druppel’ leggen. Deze aaneenschakeling van druppeltjes noemen wij ook wel het ‘smeltbad’.
Verschillende niveaus tot TIG lasser
Ben je geïnteresseerd in het volgen van een opleiding tot TIG lasser? Het is dan belangrijk om jezelf op een aantal zaken te oriënteren. In Nederland is elke lasopleiding genormaliseerd door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). De lasopleidingen zijn gekoppeld aan een specifiek lasproces en onderverdeeld in vier niveaus. Wanneer je een NIL cursus TIG lassen niveau 1, 2 of 3 volgt, dien je een keuze te maken tussen de materialen Staal, RVS of Aluminium. In het geval van een opleiding met niveau 4 komen al deze materialen samen en dien je elk materiaal te beheersen.
Schrijf jezelf direct in voor TIG lassen
Alle lascursussen, die worden aangeboden door het NIL, kun je volgen bij De Groot LPMW Lasinstituut. Bekijk het overzicht van onze TIG opleidingen en schrijf jezelf direct in!