+31 (0)88-1344555 info@lasinstituut.nl
Selecteer een pagina

Lasopleiding Autogeen lassen

Onze opleidingen

Leren autogeenlassen? De Groot LPMW Lasinstituut biedt de volgende opleidingen:

Wat is Autogeen-lassen?

Autogeen lassen is een lastechniek waarbij geen elektriciteit wordt gebruikt, maar materiaal tot smelten wordt gebracht met een speciale gasbrander. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld TIG- of MAG-lassen, waar gebruik wordt gemaakt van een elektrische boog. 

Bij autogeen lassen verspreid de gasbrander een mengsel van zuurstof en acetyleen, welke in de juiste verhouding moeten worden uitgestoten om de vlam geschikt te maken voor het lassen. Wanneer te veel zuurstof wordt toegevoegd kan dit de las beschadigen en bij een overschot aan acetyleen wordt de vlam niet heet genoeg. Tijdens een lasopleiding voor Autogeen-lassen word je geleerd hoe je de juiste vlam snel leert te herkennen. De vlam wordt vervolgens aangewend om zowel het te lassen werkstuk, als de lasdraad (welke in de andere hand wordt gehanteerd) tot smelten te brengen waarna een verbinding tot stand kan worden gebracht.

Autogeen-lassen wordt ook wel aangeduid met de volgende termen:

 • Gassmeltlassen
 • Zuurstof-acetyleenlassen
 • Lasproces 311

Autogeen-lassen kan worden toegepast op een breed scala aan materialen, maar wordt met name gebruikt voor het lassen van dikwandige installaties. De NIL lasopleiding voor Autogeen is dan ook met name hierop toegespitst.

Wat zijn de voor- en nadelen van Autogeen-lassen?

Een van de grote voordelen van Autogeen lassen, is dat er geen stroombron benodigd is om een las tot stand te brengen. In plaats van een elektrische boog die het materiaal tot smelten brengt, vertrouwt men bij Autogeen-lassen op een gasbrander. De techniek die wordt toegepast mag dan relatief primitief zijn, Autogeen-lassen is absoluut geen makkelijk proces om te leren. Net zoals bij het TIG-lassen is het Autogeen-lassen een tweehandig proces, waarbij de tweede hand gebruikt wordt om de draad naar de toorts te brengen. In tegenstelling tot bij TIG-lassen dient echter zowel de draad als het proefstuk bewerkt te worden met de brander. Tijdens onze Autogeen lasopleiding worden diverse technieken toegelicht die in de praktijk worden gebruikt om een optimale verbinding tot stand te brengen. Overigens is toevoegmateriaal bij Autogeen-lassen niet in iedere situatie nodig. Het is ook mogelijk om beide te verbinden stukken direct aan elkaar te koppelen door beide kanten tot smelten te brengen. Tijdens de lasopleiding Autogeen komen ook deze situaties aan bod.

Een lasopleiding volgen bij de Groot LPMW Lasinstituut

Wanneer je middels een lasopleiding wilt leren omgaan met het proces Autogeen lassen, kun je een viertal niveaus doorlopen. Elke NIL lasopleiding (niveau 1 t/m 4) wordt afgesloten met een theoretisch- en een praktijkexamen. Een lasopleiding bij de Groot LPMW Lasinstituut is voor het leeuwendeel toegespitst op de praktijk, maar bevat ook een tweetal theorielessen. Het betreft dan allereerst een algemene les, waarbij we de stof behandelen die niet specifiek gekoppeld is aan een lasproces. Verderop in de lasopleiding volgt een specifieke les, waarbij dieper wordt ingegaan op de theorie achter het Autogeen-lassen.

  Waarom kiezen voor het Lasinstituut

  ✔ Hoog slagingspercentage
  ✔ NIL-erkend diploma
  ✔ Gestandaardiseerde werkstukken
  ✔ Extra veel praktijkles
  ✔ Goed lesmateriaal
  ✔ Instructeurs >20 jaar (praktijk)ervaring
  ✔ Overdag, ’s avonds en op zaterdag
  ✔ Meerdere vestigingen + op locatie

  Contact

  Wilt u meer informatie? U kunt contact met ons opnemen op 088-1344555 of per e-mail via info@lasinstituut.nl.