+31 (0)88-1344555 info@lasinstituut.nl
Selecteer een pagina

Lasopleiding MIG-lassen

Wat is MIG-lassen?

MIG staat voor Metal Inert Gas. Lassen middels deze techniek wordt toegepast bij hoog-gelegeerde staalsoorten, zoals aluminium, koper en nikkel. Over het algemeen wordt bij MIG-lassen gerefereerd naar het lassen van aluminium.

MIG-lassen wordt vaak in één adem genoemd met MAG-lassen (je zult vaak mensen horen spreken over ‘MIG/MAG’), en niet voor niets! Er zijn erg veel overeenkomsten tussen de twee lasprocessen en er wordt gebruik gemaakt van vergelijkbare apparatuur. Het fundamentele verschil zit hem in het beschermgas dat wordt gebruikt om het ‘smeltbad’ schoon te houden.

Bij MIG-lassen maken we gebruik van een inert gas, daar waar we bij MAG-lassen actieve gassen gebruiken. De afkorting MIG staat voor Metal Inert Gas, maar in de laswereld kan dit proces ook worden aangeduid met GMAW of proces 131. Tijdens het theoretische onderdeel van elke lasopleiding niveau 1 t/m 4 wordt hier meer aandacht aan besteed.

Hoe werkt MIG-lassen?

MIG-lassen valt evenals het TIG-lassen onder de noemer smeltlassen en booglassen. Smeltlassen houdt in dat de verbinding tot stand wordt gebracht door het smelten van metalen, zonder dat hier mechanische druk voor wordt gebruikt. We spreken van booglassen wanneer er een (elektrische) boog getrokken wordt tussen het proefstuk en de lastoorts of in dit geval lasdraad. Anders dan bij het TIG-lassen wordt bij MIG-lassen de lasdraad automatisch toegevoegd door een push/pull systeem in het laspistool. Het is dan ook een sneller proces dan TIG-lassen, te meer omdat je in verband met het gebruik van gevoeligere materialen sneller moet ‘lopen’.

Waar past men MIG-lassen doorgaans toe?

Wanneer je overweegt een MIG lasopleiding te doen, word je doorgaans geadviseerd eerst een MAG lasopleiding te doen. Op deze manier krijg je makkelijker feeling met het proces en is wordt het MIG-lassen eenvoudiger om te leren. In de praktijk vind je MIG-lassen kun je MIG-lassen tegenkomen bij elk bedrijf dat te maken krijgt met het lassen van hoog-gelegeerde staalsoorten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de luchtvaarttechniek of carrosseriebouw.

MIG Lasopleiding: Theorie en Praktijk

Zoals hierboven al aangegeven wordt voordat men begint aan een MIG lasopleiding, vaak eerst gekozen voor een MAG lasopleiding. Uiteraard is dit niet verplicht, maar het betreft dezelfde technieken die worden toegepast in een lager tempo waardoor je MIG lasopleiding een stuk makkelijker wordt.

Een lasopleiding bij de Groot LPMW Lasinstituut wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen, welke landelijk wordt beoordeeld door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Wanneer je nog niet ervaren bent in het proces waarvoor je een lasopleiding wenst te volgen begin je bij niveau 1, waarna je niveaus 2 t/m 4 kunt doorlopen om het proces meester te worden.

Wil jij weten welke lasopleiding bij jou past? Kijk dan hier voor een overzicht van al onze lasopleidingen!

Waarom kiezen voor het Lasinstituut

✔ Hoog slagingspercentage
✔ NIL-erkend diploma
✔ Gestandaardiseerde werkstukken
✔ Extra veel praktijkles
✔ Goed lesmateriaal
✔ Instructeurs >20 jaar (praktijk)ervaring
✔ Overdag, ’s avonds en op zaterdag
✔ Meerdere vestigingen + op locatie

Contact

Wilt u meer informatie? U kunt contact met ons opnemen op 088-1344555 of per e-mail via info@lasinstituut.nl.