+31 (0)88-1344555 info@lasinstituut.nl
Selecteer een pagina

Lasopleiding TIG-lassen

Wat is TIG-lassen?

De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas, wat refereert naar de specifieke elementen die worden gebruikt om de las tot stand te brengen. Tungsten is het Engelse woord voor Wolfraam, een legering die wordt gebruikt om de eigenschappen van metaal te beïnvloeden.

Het woordje ‘Inert’ betekent in deze context dat het gas in kwestie niet reageert met zuurstof. Voor het TIG-lassen wordt doorgaans gebruik gemaakt van argon, een inerte gassoort welke kan worden gebruikt voor zowel TIG-lassen als MIG-lassen.

Wanneer je bekend bent met de lastechniek of metaalbewerking, is de kans groot dat je wel eens bent gestuit op de term TIG-lassen. TIG-lassen is een van de meest toegepaste lasprocessen en wordt met name gebruikt voor het fijnere laswerk.

Met name door oudgedienden wordt TIG-lassen dan ook wel eens argon-lassen genoemd. Andere aanduidingen voor TIG-lassen die je mogelijk zult tegenkomen zijn GTAW (Gas Tungsten Arc Welding). Tijdens het theoretische gedeelte van elke lasopleiding wordt hier dieper op ingegaan.

TIG-lassen: Smeltlassen en Booglassen

TIG-lassen wordt geschaard onder de noemers smeltlassen en booglassen. Smeltlassen houdt in dat een verbinding tot stand wordt gebracht door het smelten van metalen, zonder dat hier mechanische druk aan te pas komt. We spreken van booglassen wanneer er een (elektrische) boog getrokken wordt tussen het proefstuk en de lastoorts. Door het puntje van je toevoegmateriaal in deze boog te plaatsen wordt deze tot smelten gebracht, en kunnen we een ‘druppel’ leggen. Deze aaneenschakeling van druppeltjes noemen wij ook wel het ‘smeltbad’.

Wanneer is TIG-lassen nodig?

TIG-lassen wordt voornamelijk gebruikt voor het fijnere laswerk, omdat het een relatief langzaam proces is. Vooral in industrieën waar de eisen die aan producten gesteld worden over het algemeen hoger liggen, zal je vaker te maken krijgen met TIG-lassen omdat het een erg schoon lasproces is. Je kunt hierbij denken aan de voedingsmiddelenindustrie, petrochemie en installatietechniek.

TIG-lassen: Verschillende niveaus?

Wanneer je een opleiding lassen wilt volgen, dien je je eerst te oriënteren op een aantal zaken. In Nederland is elke las opleiding genormaliseerd door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Elke las opleiding is gekoppeld aan een specifiek lasproces en daarnaast onderverdeeld in vier niveaus. Wanneer je een NIL cursus TIG lassen niveau 1,2 of 3 volgt, dien je een keuze te maken tussen de materialen Staal, RVS of Aluminium.

In het geval van een opleiding met niveau 4 komen al deze materialen samen en dien je elk materiaal te beheersen. Alle cursussen die worden aangeboden door het NIL kun je volgen bij de Groot LPMW Lasinstituut. Bekijk het overzicht van onze TIG-opleidingen en vind de lasopleiding die bij jou past.

Waarom kiezen voor het Lasinstituut

✔ Hoog slagingspercentage
✔ NIL-erkend diploma
✔ Gestandaardiseerde werkstukken
✔ Extra veel praktijkles
✔ Goed lesmateriaal
✔ Instructeurs >20 jaar (praktijk)ervaring
✔ Overdag, ’s avonds en op zaterdag
✔ Meerdere vestigingen + op locatie

Contact

Wilt u meer informatie? U kunt contact met ons opnemen op 088-1344555 of per e-mail via info@lasinstituut.nl.