Kaderopleidingen

EWCP-B&S

  • European Welding Coordination Personnel
  • Level Basic & Specific
Dagopleiding

Breda – Start gehele jaar 

Sevenum – in overleg
Sliedrecht – in overleg
Utrecht – in overleg

Avondopleiding

Breda – Februari en September
Sevenum – Februari en September
Sliedrecht – Februari en September
Utrecht – Februari en September

B opleiding:

Wanneer en waar?

  • Februari & September – Locatie: Breda 

S opleiding:

Wanneer en waar?

  • Februari & September – Locatie: Breda 

Bij het Lasinstituut kun je  terecht voor een diversiteit aan lasopleidingen. Schrijf jezelf direct in of neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Het Lasinstituut is dé plek om de opleiding EWCP te volgen! Van standaard NIL-lasopleidingen tot afgestemde lascursussen op locatie, wij bieden lasopleidingen voor iedereen op elk gewenst niveau.

Lascoördinator EWCP bij het Lasinstituut

De EWCP-opleiding (Lascoördinator level B & S) wordt door ons aangeboden in de vorm van een middag/avondprogramma, en is een bijzonder praktische opleiding. In een slordige vier maanden tijd word je opgeleid tot volwaardig lascoördinator, en wordt o.a. geoefend met het interpreteren/opstellen van WPS-en en andere las-technische documentatie. 

De opleidingen Lascoördinator EWCP zijn onderverdeeld in twee niveaus: Basic level & Specific level. Hieronder vind je de exacte inhoud en toelatingseisen per opleiding.

European Welding Coordination Personnel (EWCP)

Practica en excursies

Naast het gebruik van actuele voorbeelden uit de praktijk (waarbij ook cursisten worden aangemoedigd om met voorbeelden van hun eigen organisatie te komen, wat dikwijls resulteert in interessante discussies), beschikken wij op diverse locaties over een volledig uitgeruste werkplaats. Dit stelt ons niet alleen in staat om de verplichte praktijk-onderdelen uitvoerig in-house te behandelen, maar ook om aan de hand van proefjes en demonstraties de vertaalslag naar de praktijk te maken.

Door onze cursisten eerstehands te laten zien en ervaren wat er tijdens de lessen besproken wordt, gaat de stof echt leven en wordt deze makkelijker eigen gemaakt. Daarnaast organiseren wij in samenwerking met leveranciers en partners interessante excursies, waar een kijkje in de keuken geboden wordt dat je normaliter niet zomaar zou krijgen!

Prijs gefilterd op niveau en materiaal

€ 0 excl. btw

excl. lesboeken & examenkosten

Meer informatie over de opleiding ontvangen?

Neem contact op een van onze medewerkers via 088 1344555

Vooropleiding & Inhoud per niveau en materiaal

Voor wie

Lascoordinatoren, werkzaam in staalconstructies.

Theorie en praktijk

Omdat het Lasinstituut beschikt over een eigen praktijkschool, besteden wij veel aandacht aan praktijkopdrachten die bovendien goed aansluiten op jouw bedrijfssituatie. Bovendien werken wij altijd met kleine groepen waardoor onze docenten je veel persoonlijke aandacht kunnen geven.

Duur opleiding

13 dagen inclusief examen, 1 x per week of 20 avonden, 1 x per week

De studiebelasting buiten de lessen om bedraagt voor deze cursus c.a. 2 uur per week.*

Diploma EWCP

Het eindexamen bestaat uit een schriftelijk, mondeling examen en een case. Na het succesvol afleggen van het NIL examen wordt het EWF diploma EWCP -B verstrekt.

Omschrijving

EWCP-B opleiding (voorheen RWC-B)

Al 2 keer op rij 100% slagingspercentage voor de EWCP-b&s!!

De cursus EWCP-B, die voorheen RWC-B werd genoemd, is bedoeld om mensen met een specifieke werkervaring aanvullende kennis op te laten doen, om als lascoördinator level Basic te kunnen functioneren. Per 1 juli 2014 is de EN 1090-1 verplicht binnen de EU en voor staalconstructiebedrijven (fabrikanten) verplicht een CE verklaring op te stellen bij het op de markt brengen van stalen en aluminium constructiedelen.

Volgens de EN1090 worden aanvullende technische eisen gesteld aan staal en aluminiumconstructies.? Bedrijven zijn gerechtigd een CE verklaring op te stellen indien hun FPC door een extern aangemelde organisatie is gecertificeerd. Een FPC bestaat voor bedrijven met een lasproces uit drie onderdelen:

  • Een ISO 9001-achtige opzet van bedrijfsprocessen.
  • Een ISO 3834-achtige opzet van het laskwaliteitsysteem.
  • Een lascoördinator met voldoende kennisniveau in relatie tot uitvoeringsklasse, materiaal en materiaal dikte.

Daarom heeft het EWF alleen voor executieklasse 2, twee opleidingen conform de EN 1090-2 ontwikkeld:1) European Welding Coordination Personnel (EWCP / RWC-B) en responsible welding coordinator level Specific (RWC-S). Niveau B is om medewerkers op basis van een jarenlange ervaring in de gelegenheid te stellen om als EWCP volgens de EN 1090 binnen een bedrijf werkzaam te zijn. Bij niveau B (basic) blijft het theoretische werkgebied beperkt tot en met materiaal S355 t/m 25 mm (kop en voetplaten t/m 50 mm). Niveau S (specific) is opgezet voor medewerkers met een IIW IWS certificaat en een jarenlange ervaring. De opleiding bestaat uit 3 modules en is omschreven in de Guideline (EWF 652-11):

  • Theorie minimaal 51 uur, met een verplicht schriftelijk tussentijds examen.
  • Seminair minimaal 13 uur, waarin alle praktische zaken m.b.t. verantwoordelijkheden van een lascoördinator wordt behandeld.
  • Eindexamen bestaande uit schriftelijk en mondeling onderdeel.

De opleiding is ontwikkeld op basis van uitgangspunten van de EWF (European Welding Federation for Welding). Indien de opleiding met goed gevolg wordt doorlopen ontvangt de student een Europees erkend diploma.

Vereiste aanwezigheid

Om aan het eindexamen deel te mogen nemen, geldt een aanwezigheidseis voor zowel de theoretische module als het seminar van minimaal 90%. Via het NIL kun je het gehele examenreglement R303.08 inzien. In dit examenreglement is onder meer opgenomen dat een voldoende resultaat voor het tussentijdse theorie examen (6,0 of hoger) geen voorwaarde is om toegelaten te worden tot het eindexamen.

Wel moet men voor het tussentijdse theoretische examen een voldoende resultaat behalen om in aanmerking te komen voor het diploma. Tevens zijn er huis- en gedragsregels opgesteld voor examenkandidaten voor het schriftelijk examen, deze kun je hier downloaden.

Peildatum

Voor elke cursus geldt een uiterlijke peildatum van twee weken. Op deze geldt een peildatum van twee weken. Op deze peildatum wordt uiterlijk de beslissing genomen over het doorgaan van de opleiding. De sluitingsdatum voor het aanmelden voor de opleiding is het moment waarop het maximum aantal deelnemers zich heeft aangemeld of de opleiding is gestart of geannuleerd.

Vooropleiding

Er wordt veel waarde gehecht aan al opgedane praktische ervaring van de cursist op het gebied van taken en verantwoordelijkheden van de lascoördinator. Van de cursist wordt bovendien verwacht dat ze in het bezit zijn van de NEN bundel en de bundel 1090 1 + 2, omdat deze gebruikt worden tijdens het examen. Minimumeisen voor toelating voor EWCP? als lascoördinator met taken en verantwoordelijkheden volgens EN ISO 14731:

  • Minimaal 4 jaar werkervaring, binnen de afgelopen 6 jaar. Deze werkervaring moet overeenkomstig zijn met het werk en denkniveau van een lascoördinator. De werkzaamheden moeten op hoger niveau liggen dan die van een lasser. Bijvoorbeeld: beoordelen van kwaliteitsdocumenten en werktekeningen; beoordelen van laswerk; beoordelen van kwaliteitseisen; geven en opstellen van werkinstructies; maken van afspraken met onderaannemers; vaststellen van invloeden omtrent laskwaliteit en nemen van preventieve acties. Dit niveau moet aantoonbaar zijn en moet blijken uit relevante werkervaring, trainingen en opleidingen welke zijn beschreven in het cv en welke door de werkgever schriftelijk dienen te worden bevestigd bij inschrijving van de training. De verklaring en het cv worden voorgelegd aan het NIL ter goedkeuring.
  • Cursist dient tevens ervaring te hebben in de volgende materiaalsoorten:
  • S235 -S355 (1.1, 1.2 en 1.4) met wanddikten van 0 t/m 25 tot 50 (voet en kopplaten < (of gelijk) 50 mm.
  • Austentisch roestvaststaal (8) met wanddikten van 0 t/m 25.

Inhoud

Opleidingsprogramma EWCP-B

  • Een lesuur bevat minimaal 50 minuten.
  • Blok 1: Lasprocessen en apparatuur: 14 uur
  • Blok 2: Materiaal en materiaalgedrag tijdens het lassen: 10 uur
  • Blok 3: Constructie en ontwerp: 3 uur
  • Blok 4: Fabricatie en toegepaste Engineering: 24 uur
  • Seminar EN 1090-2: 13 uur

Seminar 1

  • Introductie tot de EN 1090-1 (FPC/CE) en EN 1090-2
  • De samenhang van de EN 1090-2 met de NEN-EN-ISO 3834 en lascoordinatietaken (EN 14731)
  • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden B1 t/m B9 behandelen vanuit de EN 14731 (Lascoordinatie – Taken en verantwoordelijkheden)
  • Inleiding tot de LMB / WPS volgens EN-ISO 15609-1

Seminar 2

  • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden B10 t/m B19 behandelen vanuit de EN 14731 (Lascoordinatie – Taken en verantwoordelijkheden)
  • Behandelen huiswerkopdracht WPS
  • Presentatie dekkingsgebieden van de LK / WQ volgens NEN EN ISO 9606-1
  • Aanvang opdracht LK en huiswerkopdracht WPS

Seminar 3

  • Behandelen huiswerkopdracht (LK)
  • Dekkingsgebieden van een LMK / WPQR volgens EN 15614-1
  • Behandelen huiswerkopdracht (WPS)
  • Oefenexamen – Case
  • Behandelen Oefenexamen – Case

Toelating EWCP

Er zijn diverse mogelijkheden om toegelaten te worden voor de reguliere en de verkorte opleiding. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Duur opleiding

Het Lasinstituut is de enige partij in Nederland die de EWCP-s in verkorte vorm aanbiedt. In slechts 10 dagen word je klaargestoomd voor het examen!

10 dagen inclusief examen, 1 x per week of 20 avonden, 1 x per week

De studiebelasting buiten de lessen om bedraagt voor deze cursus c.a. 2 uur per week.*

Diploma EWCP

Aan het einde van de opleiding vindt er een examen plaats. Het examen wordt afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Na het succes- vol afleggen van de NIL examens wordt het NIL  EWF diploma lascoordinator EWCP-S verstrekt.

Omschrijving 

EWCP-S (voorheen RWC-S)

Met de toenemende Europese wetgeving, zoals NEN-EN 1090, wordt de functie van de lascoördinator steeds belangrijker. Dit heeft vooral consequenties voor de laswerkzaamheden bij staalconstructiebedrijven. Om conform de NEN-EN 1090 de gewenste kwaliteit voor het lasproduct uit te voeren, dienen zij te beschikken over een lascoördinator minimaal niveau B. De NEN-EN 1090 verwijst voor het vereiste kennis- niveau van de lascoördinator op basis niveau naar de NEN-EN-ISO 14731. De lascoördinator is een persoon die binnen een bedrijf wordt aangesteld als algemeen aanspreekpunt voor lasprojecten c.q. laswerkzaamheden en inspecteren van laswerken.

Waarom de opleiding EWCP-S?

  • Kom in bezit van de juiste kennis op EWCP niveau S.
  • Technische kennis betreft constructiekoolstofstaal S355 t/m S700.
  • Conform de normen NEN-EN-ISO 14731, NEN-EN-ISO 3834 en NEN-EN 1090.
  • Bij een door het NIL erkend opleidingsinstituut.
  • Ontvang het EWF diploma EWCP-S na succesvolle afronding.

Doel van de opleiding

Lascoördinator niveau S beperkt zich tot staaltype tot en met S355; plaatdikte < 50mm en voor executieklasse 3; staaltype tot en met S700; plaatdikte < 25mm en kop en voetplaten t/m 75mm. Met de opleiding kunnen staalconstructiebedrijven op relatief korte termijn over een lascoördinator beschikken die op lastechnisch niveau voor executieklasse niveau 2 of 3 (EXC 2/ EXC 3) werkzaamheden kan uitvoeren.

Inhoud

  • Inhoud van de opleiding
  • Lasprocessen en apparatuur
  • Materialen en hun gedrag tijdens het lassen
  • Diverse onderzoekmethodes en lasinspecties
  • Acceptatiecriteria conform NEN-EN-ISO 5817, volgens tabel 17 NEN-EN 1090-2
  • Constructie en ontwerp
  • Globale kennismaking met CE markering
  • Eisen ten aanzien van de NEN-EN-ISO 3834, NEN-EN 1090-2
  • Plaats en verantwoordelijkheden van de lascoordina?tor binnen het bedrijf (NEN-EN-ISO 14731)
  • Fabricage en toegepaste Engineering

Seminar

  • Van pWPS tot WPS, goedkeuring van de lasmethode kwalificatie
  • Lasonvolkomenheden, lasonderzoek en acceptatie?criteria volgens NEN-EN-ISO 5817
  • Minimale eisen uitvoerings-/keuringsplan en lasplan
  • Bepalen van het Niet Destructief Onderzoek (NDO) en acceptatiecriteria

Opleiding in blokken

  • Blok 1 lasprocessen en apparatuur
  • Blok 2 Materiaal en materiaalgedrag tijdens het lassen
  • Blok 3 Constructie en ontwerp
  • Blok 4 Fabricatie en toegepaste engineering
  • Seminar NEN-EN 1090-2

Vooropleiding

Om deel te mogen nemen aan de opleiding EWCP-S dien je te beschikken over een lascoördinatorkwalificatie op ten minste B niveau. Denk hierbij aan:

EWCP-B
IWS
IWT
IWE
Etc.

Daarnaast is het mogelijk om direct in te stromen op basis van ten minste 6 jaar relevante werkervaring. Neem voor de volledige voorwaarden omtrent toelating contact met ons op via 088-13 44 555

Beschik jij al over je diploma EWCP-B of S, en wil jij graag je kennis op peil houden? Kom naar onze Terugkomdag Lascoördinator EWCP! Meer informatie via onderstaande knop!

Inschrijven

Wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 088-1344555, of stuur een e-mail naar info@lasinstituut.nl

Veel gestelde vragen:

De EWCP is bedoeld voor kandidaten die de rol van lascoördinator willen vervullen. Anders dan bij bijvoorbeeld de opleidingen IWT & IWS focussen we bij de EWCP-opleidingen veel meer op de praktische kant van het lascoördinatorschap. Denk aan het opstellen van WPS-en, lasplannen en een fabricagehandboek.

Voor de opleidingen EWCP-B&S kun je terecht op onze locaties Breda, Sliedrecht en Veenendaal

Bekijk via deze link ons kennisbank artikel inzake de verantwoordelijkheden van de lascoördinator

Voor de opleiding EWCP-B dienen kandidaten te beschikken over ten minste 4 jaar relevante werkervaring in de lastechniek. Neem voor meer informatie contact op met onze backoffice. 

Cursisten krijgen gratis toegang tot ons online leerportaal met de Lasinstituut Academy!

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws?

Exclusieve acties, korting en opleidingen bij het Lasinstituut: alles wat je moet weten!

Reserveer nu je plek

Vraag offerte aan

Reserveer nu je plek