European Welding Coördination Personnel Basic level (EWCP-B) bij VDL

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

Opleiding tot lascoördinator EWCP-B (voorheen RWC-B)

Kosten

De kosten voor deze opleiding bedragen € x.xxx,- excl. BTW, inclusief examenkosten en lesmateriaal

Wanneer en waar?

Wanneer en waar?

Locatie:      De Groot LPMW Lasinstituut Breda, Weidehek 24 Breda (Let op: Locatie kan nog wijzigen)

Start:          Dinsdag 10 maart 2020

Aantal deelnemers

Minimaal aantal deelnemers: 7.
De groepsgrootte varieert van minimaal 7 tot maximaal 14 personen.

Inhoud

De cursus EWCP-B, die voorheen RWC-B werd genoemd, is bedoeld om mensen met een specifieke werkervaring aanvullende kennis op te laten doen, om als lascoördinator level Basic te kunnen functioneren. Per 1 juli 2014 is de EN 1090-1 verplicht binnen de EU en voor staalconstructiebedrijven (fabrikanten) verplicht een CE verklaring op te stellen bij het op de markt brengen van stalen en aluminium constructiedelen.

Volgens de EN1090 worden aanvullende technische eisen gesteld aan staal en aluminiumconstructies.  Bedrijven zijn gerechtigd een CE verklaring op te stellen indien hun FPC door een extern aangemelde organisatie is gecertificeerd. Een FPC bestaat voor bedrijven met een lasproces uit drie onderdelen:

 • Een ISO 9001 “‘achtige” opzet van bedrijfsprocessen.
 • Een ISO 3834 “achtige” opzet van het laskwaliteitsysteem.
 • Een lascoördinator met voldoende kennisniveau in relatie tot uitvoeringsklasse, materiaal en materiaal dikte.

Daarom heeft het EWF alleen voor executieklasse 2, twee opleidingen conform de EN 1090-2 ontwikkeld:1) European Welding Coordination Personnel (EWCP / RWC-B)  en responsible welding coordinator level Specific (RWC-S). Niveau B is om medewerkers op basis van een jarenlange ervaring in de gelegenheid te stellen om als EWCP volgens de EN 1090 binnen een bedrijf werkzaam te zijn. Bij niveau B (basic) blijft het theoretische werkgebied beperkt tot en met materiaal S355 t/m 25 mm (kop en voetplaten t/m 50 mm). Niveau S (specific) is opgezet voor medewerkers met een IIW IWS certificaat en een jarenlange ervaring. De opleiding bestaat uit 3 modules en is omschreven in de Guideline (EWF 652-11):

 • Theorie minimaal 51 uur, met een verplicht schriftelijk tussentijds examen.
 • Seminair minimaal 13 uur, waarin alle praktische zaken m.b.t. verantwoordelijkheden van een lascoördinator wordt behandeld.
 • Eindexamen bestaande uit schriftelijk en mondeling onderdeel.

De opleiding is ontwikkeld op basis van uitgangspunten van de EWF (European Welding Federation for Welding). Indien de opleiding met goed gevolg wordt doorlopen ontvangt de student een Europees erkend diploma.

De studiebelasting buiten de lessen om bedraagt voor deze cursus c.a. 2 uur per week. (Let op: dit is enkel een indicatie, en verschilt per kandidaat)

Studiemateriaal en diploma

Lasinstituut maakt gebruik van het studiemateriaal van het NIL. De opleiding wordt afgerond met een examen over de 4 lasmodules. Bij goed gevolg van alle modules ontvang je het landelijk erkende NIL diploma European Welding Coordination Personnel Basic level.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Annuleringsvoorwaarden

Artikel 15 Annulering of wijziging van de inschrijving

1. Annulering van de inschrijving door Deelnemer is altijd mogelijk. Bij een annulering gelden de volgende voorwaarden:

–      bij annulering tenminste één maand voor aanvang van de eerste opleidingsdag wordt 25% van het opleiding- en examengeld in rekening gebracht;

–      bij annulering tenminste één week voor aanvang van de eerste opleidingsdag wordt 50% van het opleidings- en examengeld in rekening gebracht;

–      bij annulering één week of korter voor aanvang van de eerste opleidingsdag is deelnemer het gehele opleidings- en examengeld verschuldigd.

2. Indien de eerste opleidingsdag heeft plaatsgevonden, is annulering niet meer mogelijk.

3. Indien Deelnemer door ziekte niet deel kan nemen aan de opleiding dient hij dit zo spoedig mogelijk aan LASINSTITUUT mee te delen. Deelnemer is in dat geval gerechtigd op een ander, in overleg met LASINSTITUUT vast te stellen, tijdstip alsnog aan de opleiding deel te nemen. Deelnemer dient in geval van ziekte een (huis)artsverklaring over te leggen waaruit blijkt dat hij daadwerkelijk door ziekte niet in staat is aan de opleiding deel te nemen.

Toelatingseisen

Er wordt veel waarde gehecht aan al opgedane praktische ervaring van de cursist op het gebied van taken en verantwoordelijkheden van de lascoördinator. Van de cursist wordt bovendien verwacht dat ze in het bezit zijn van de NEN bundel en de bundel 1090 1 + 2, omdat deze gebruikt worden tijdens het examen. Minimumeisen voor toelating voor EWCP  als lascoördinator met taken en verantwoordelijkheden volgens EN ISO 14731:

 • Minimaal 4 jaar werkervaring, binnen de afgelopen 6 jaar. Deze werkervaring moet overeenkomstig zijn met het werk en denkniveau van een lascoördinator. De werkzaamheden moeten op hoger niveau liggen dan die van een lasser. Bijvoorbeeld: beoordelen van kwaliteitsdocumenten en werktekeningen; beoordelen van laswerk; beoordelen van kwaliteitseisen; geven en opstellen van werkinstructies; maken van afspraken met onderaannemers; vaststellen van invloeden omtrent laskwaliteit en nemen van preventieve acties. Dit niveau moet aantoonbaar zijn en moet blijken uit relevante werkervaring, trainingen en opleidingen welke zijn beschreven in het cv en welke door de werkgever schriftelijk dienen te worden bevestigd bij inschrijving van de training. De verklaring en het cv worden voorgelegd aan het NIL ter goedkeuring.
 • Cursist dient tevens ervaring te hebben in de volgende materiaalsoorten:
 • S235 -S355 (1.1, 1.2 en 1.4) met wanddikten van 0 t/m 25 tot 50 (voet en kopplaten < (of gelijk) 50 mm.
 • Austentisch roestvaststaal (8) met wanddikten van 0 t/m 25.

Opleidingsprogramma

Opleidingsprogramma EWCP-B

 • Een lesuur bevat minimaal 50 minuten.
 • Blok 1: Lasprocessen en apparatuur: 14 uur
 • Blok 2: Materiaal en materiaalgedrag tijdens het lassen: 10 uur
 • Blok 3: Constructie en ontwerp: 3 uur
 • Blok 4: Fabricatie en toegepaste Engineering: 24 uur
 • Seminar EN 1090-2: 13 uur

Seminar 1

 • Introductie tot de EN 1090-1 (FPC/CE) en EN 1090-2
 • De samenhang van de EN 1090-2 met de NEN-EN-ISO 3834 en lascoordinatietaken (EN 14731)
 • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden B1 t/m B9 behandelen vanuit de EN 14731 (Lascoordinatie – Taken en verantwoordelijkheden)
 • Inleiding tot de LMB / WPS volgens EN-ISO 15609-1

Seminar 2

 • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden B10 t/m B19 behandelen vanuit de EN 14731 (Lascoordinatie – Taken en verantwoordelijkheden)
 • Behandelen huiswerkopdracht WPS
 • Presentatie dekkingsgebieden van de LK / WQ volgens NEN EN ISO 9606-1
 • Aanvang opdracht LK en huiswerkopdracht WPS

Seminar 3

 • Behandelen huiswerkopdracht (LK)
 • Dekkingsgebieden van een LMK / WPQR volgens EN 15614-1
 • Behandelen huiswerkopdracht (WPS)
 • Oefenexamen ‘’Case’’
 • Behandelen Oefenexamen ‘’Case’’
Click or drag a file to this area to upload.