De werkzaamheden van een Laspraktijkingenieur?
De laspraktijkingenieur (ook wel LPI-er) is een breed getrainde lastechnicus die de brug vormt tussen management/directie en uitvoerende lassers. Meestal is een LPI-er het hoofd van een lasafdeling of werkplaats.
Een laspraktijkingenieur is in staat om de grote lijnen uit te zetten wanneer er binnen een organisatie of productie nieuwe werkzaamheden moeten worden vormgegeven. De laspraktijkingenieur is breed opgeleid en is derhalve getraind om abstract na te denken over verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op deze werkzaamheden.
De LPI-er gaat doorgaans projectmatig te werk en slaat een brug tussen management/directie en de uitvoerende leden van het team. De laspraktijkingenieur jongleert vaak met verschillende overwegingen die soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo moet de LPI-er de kwaliteit waarborgen, maar moet ook de deadline worden gehaald.
Er moet gebruik worden gemaakt van de juiste materialen, maar er moet ook gekeken worden naar de kosten. De laspraktijkingenieur of LPI-er staat er meestal niet alleen voor, maar kan in de meeste gevallen een beroep doen op zijn lastechnicus (IWT-er) of supervisor.
Hoe word ik laspraktijkingenieur?
Wanneer je LPI-er wilt worden, is de route die je hiervoor dient af te leggen anders dan bij de overige kaderopleidingen het geval is. Zoals de naam laspraktijkingenieur al doet vermoeden, dien je voor deze opleiding reeds de titel ‘ingenieur’ te hebben behaald. Dit kun je in Nederland doen door een bachelor of master in een technische richting te behalen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld werktuigbouwkunde of bouwkunde, maar ook bepaalde IT-opleidingen.
Vervolgens moet een CV worden overlegd, waarop sprake is van relevante werkervaring binnen de lastechniek. Deze worden vervolgens aangeboden aan de examencommissie van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek), alvorens je kunt worden toegelaten tot de opleiding. De opleiding tot laspraktijkingenieur wordt internationaal aangeduid met de titel IWE, dat staat voor International Welding Engineer. Een LPI-er of laspraktijkingenieur wordt dan ook wel een IWE-er genoemd. Het betreft een tweejarige opleiding waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:
- Lasprocessen en apparatuur
- Materialen en materiaalgedrag tijdens het lassen
- Constructie en ontwerp
- Fabricage en toepassingen
Bovenstaande onderwerpen worden behandeld tijdens het theoretische gedeelte van de opleiding. Er is echter ook een praktisch gedeelte dat gedurende de opleiding wordt behandeld, bestaande uit:
- Praktische lasoefeningen binnen verschillende processen (BMBE, TIG, MIG/MAG en Autogeen)
- Parameterinstelling, procesherkenning, meten bij lassen en rendementsbepaling
- Metallografisch en mechanisch onderzoek
- NDO (Non destructief onderzoek)
Sinds dit jaar verzorgt het Lasinstituut de opleiding International Welding Engineer (IWE/LPI) volledig intern. Klik hier voor meer informatie inzake de opleiding en voor relevante informatie omtrent de planning. Meer informatie of een offerte ontvangen? Neem contact met ons op via 088-1344555 of stuur een mailtje naar info@lasinstituut.nl.