Visuele lasinspectie: het verschil tussen NDO en DO
Binnen de lastechniek zijn bepaalde nationale en internationale normen van kracht, die illustreren waaraan een kwalitatief goede las moet voldoen. In het kader van kwaliteit en veiligheid, wordt aan de hand van onderzoek bepaald of een lasverbinding sterk en duurzaam is. Hiervoor worden verschillende technieken toegepast die elk andere informatie over de las kunnen verstrekken.
In deze methoden wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van onderzoek; Destructief Onderzoek (DO) en Non Destructief Onderzoek (NDO). Zoals de term al doet vermoeden wordt bij destructief onderzoek de las kapot gemaakt om te kunnen inspecteren hoe deze er van binnen uitziet.
Daarnaast kan worden gemeten hoeveel belasting (druk, weerstand, spanning, warmte, koude) de beproefde verbinding kan verdragen voordat deze kwalitatief achteruit gaat of het begeeft. Hierbij kun je denken aan een breekproef, trekproef of vermoeiingstest. Bij NDO is het juist zaak om de lasverbinding te beproeven, zonder dat deze kapot hoeft te worden gemaakt. Voordeel hiervan is dat ook inspecties kunnen worden uitgevoerd op reeds gemonteerde/geproduceerde werkstukken, die later nog moeten worden gebruikt.
Deze proeven worden uitgevoerd met specifieke meetapparatuur, welke doorgaans ook op locatie kan worden gebruikt. Veel gebruikte NDO-onderzoeksmethodes zijn Visuele Inspectie (VT), Magnetisch Onderzoek (MT), Penetrant Onderzoek (PT), Ultrasoon Onderzoek (UT) en Radiografisch Onderzoek (RT). Voor bijna alle beproevingen geldt dat eerst Visueel onderzoek wordt uitgevoerd, alvorens er een beroep wordt gedaan op een lab of externe inspecteur.
Wat voor opleidingen zijn er voor NDO/DO?
Voor NDO zijn er diverse opleidingen beschikbaar, waarbij je kunt denken aan VT(-w1 en 2), PT, MT, UT en CSWIP. Veruit de meest gekozen opleiding voor NDO is Visuele Lasinspectie, waarvoor bij de Groot LPMW Lasinstituut zowel de VT-w1 en 2 als de opleidingen CSWIP beschikbaar zijn.
Anders dan bij NDO, kunnen veel van de methodes die gebruikt worden om DO uit te voeren, niet plaatsvinden op locatie en zullen deze moeten plaatsvinden in een hiervoor bestemd en geaccrediteerd laboratorium. Er zijn dan ook geen standaard DO-cursussen beschikbaar. Eventueel kunnen we je in contact brengen met een laboratorium voor meer informatie. Voor vragen hieromtrent kun je contact opnemen met ons secretariaat, of bekijk direct ons aanbod inspectieopleidingen hier.