Waarvoor staat de afkorting DO eigenlijk?
De afkorting DO staat voor Destructief Onderzoek. Dat betekent in het kort dat het te beoordelen proefstuk moet worden gebroken/beschadigd om meer informatie uit de te testen las te halen.
Een andere benaming die je vaak zult tegenkomen is DT, wat staat voor Destructive Testing. DO wordt veelal toegepast in de lastechniek om fouten in de productie, constructie of materiaal te tijdig te signaleren.
DO kan worden toegepast op verzoek van de uitvoerder, maar ook wettelijk verplicht zijn gesteld door een keuringsinstantie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het behalen van specifieke certificaten in de lastechniek. Zowel bij het certificeren op bedrijfsniveau (aan de hand van een LMK), als op persoonsniveau (LK) moet aan de hand van een beproeving worden aangetoond dat de procedure uitvoerbaar is in zijn algemeenheid en specifiek door de lasser die hiervoor een certificaat wenst te behalen.
In tegenstelling tot NDO (Non Destructief Onderzoek) wordt DO meestal toegepast in een hiervoor geaccrediteerd laboratorium. In een gecontroleerde omgeving worden bepaalde invloeden gesimuleerd om te kijken of de las hier tegen?bestand is.
De verschillende vormen van DO
Bij DO wordt is onderscheid te maken tussen methoden die bepaalde krachten uitoefenen op de las, om te kijken wat de weerstand van de verbinding is, en proeven waarbij bijvoorbeeld een doorsnede van de las bekeken wordt. De bekendste vormen van DO hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Impactproeven
- Hardheidsproeven
- Taaiheidsproeven
- Rekproeven
DO wordt overigens niet enkel toegepast op lasverbindingen, maar ook met name om de kwaliteit van materiaal te kunnen waarborgen. Ook bij smederijen en gieterijen zal je regelmatig de term DO of DT zien terugkomen.
Steekproefsgewijs worden materialen uitgebreid getest, alvorens een batch wordt goedgekeurd en voorbereid voor verkoop of levering. De bevindingen van een laboratorium kan vervolgens worden verstrekt aan de klant, in de vorm van een materiaalcertificaat (bijvoorbeeld 3.1). Op deze manier is de leverancier/producent van het desbetreffende materiaal altijd afgedekt wanneer er iets mis zou gaan, en kan deze de dit aantonen richting zowel de klant als eventueel verzekeraar.
Opleidingen voor DO
Anders dan bij NDO, kunnen veel van de methodes die gebruikt worden om DO uit te voeren, niet plaatsvinden op locatie en zullen deze moeten plaatsvinden in een hiervoor bestemd en geaccrediteerd laboratorium. Er zijn dan ook geen reguliere DO opleidingen beschikbaar, zoals we die kennen van de NDO methoden. Eventueel kunnen we je in contact brengen met een laboratorium voor meer informatie. Voor vragen hieromtrent kun je contact opnemen met ons secretariaat, of bekijk onze inspectieopleidingen hier.