Wat doet een visueel lasinspecteur precies?
Een visueel lasinspecteur inspecteert de te beoordelen lassen aan de hand van een aantal vooraf vastlegde criteria en gaat op zoek naar specifieke lasfouten die kunnen voorkomen bij het desbetreffende lasproces. Denk hierbij aan randinkarteling, slak- of gasinsluiting, vervorming, koudscheuren en andere veel voorkomende lasfouten.
Met het aanscherpen van de Europese normen in de lastechniek, is in toenemende mate belangstelling voor visueel lasinspecteurs. Diverse bedrijven kiezen ervoor om een beroep te doen op een extern visueel lasinspecteur, daar waar steeds meer bedrijven ervoor kiezen om een eigen medewerker de opleiding VT-w2 (of in sommige gevallen VT-w1) te laten doen, en zo te beschikken over een in-house visueel lasinspecteur. Klik om direct naar het overzicht van VT-w opleidingen te gaan.
Waarom zijn visueel lasinspecteurs nodig?
Met de Europese normen die constant worden aangescherpt, wordt binnen veel bedrijven de noodzaak voor een eigen visueel lasinspecteur steeds groter. Daar waar in het verleden vaak nog een beroep werd gedaan op een externe visueel lasinspecteur, wordt het met de toename in gecertificeerd laswerk voor steeds meer bedrijven voordeliger om zelf een medewerker een opleiding visuele lasinspectie te laten volgen.
Hiervoor bestaan diverse opleidingen met elk hun eigen voor- en nadelen. De VT-w1 is een relatief korte opleiding waarin desondanks een hoop stof wordt behandeld. De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte, en is met name bedoeld voor lassers die beter in staat willen zijn hun eigen werk te inspecteren, of simpelweg meer kennis willen vergaren op het gebied van lasfouten.
Met welke opleiding word ik visueel lasinspecteur?
Wie wil worden opgeleid tot zelfstandig visueel lasinspecteur, kan deelnemen aan de VT-w2.
Anders dan veel mensen wellicht denken, is een VT-w1 diploma geen vereiste om deel te mogen nemen aan de VT-w2. Sterker nog, in de basis betreft het nagenoeg dezelfde opleiding. Het grootste verschil is dat tijdens de VT-w2 ook een stuk rapporteren aan bod komt, wat je in staat stelt om zelfstandig je bevindingen aan de hand van een inspectierapport te rapporteren en documenteren.
Naast de VT-w1 en VT-w2, zijn er ook andere opleidingen te volgen met betrekking tot visuele lasinspectie. Ook met bijvoorbeeld de opleiding CSWIP ben je gerechtigd om te acteren als visueel lasinspecteur. CSWIP zal je in Nederland voornamelijk tegenkomen binnen bedrijven die wat meer internationaal geori?nteerd zijn. Hierbij kun je denken aan de scheepsbouw of petrochemie en andere industrie?n waar veel werk offshore gedaan wordt. Inhoudelijk zijn er veel overeenkomsten tussen de VT-w1 en VT-w2 en de diverse CSWIP opleidingen (welke enkel in het Engels worden verzorgd).
Onze opleidingen VT-w1, VT-w2 en CSWIP
Bij het Lasinstituut verzorgen wij zowel de VT-w1 en VT-w2, als de (vanuit TWI geaccrediteerde) opleiding CSWIP. De opleidingen CSWIP nemen in verband met het aantal internationale deelnemers plaats in Hotel Akersloot. De VT-w1 en VT-w2 opleidingen worden gedurende het jaar op verschillende momenten gefaciliteerd op onze vestigingen in onder andere Breda, Middelburg, Sevenum, Utrecht, Barendrecht, Sliedrecht en Rotterdam.
We geven de voorkeur aan leren in kleinere groepen, wat vooral tijdens het praktische gedeelte van de opleiding VT-w1 en VT-w2 doorslaggevend is voor onze hoge slagingspercentages. Wil jij ook opgeleid worden tot visueel lasinspecteur? Bekijk via deze link onze workshopkalender voor een actueel overzicht van onze geplande opleidingen tot visueel lasinspecteur.